top of page
  • Efe Tuncay

Marka & Renk İlişkisi

Renk, insanlık tarihi boyunca beraberinde pek çok anlam taşımış, sadece bir süs unsuru olmanın ötesinde fikirlerin iletilmesinde en önemli araçlardan biri haline gelmiştir.


Renk, kullanılcağı yer ve zaman ile birlikte ele alınmalıdır. Çünkü ona yüklenen anlamlar, kültürden kültüre ve dönemden döneme değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin beyaz batı kültürlerinde temizlik, ferahlık, düzen gibi kavramlarla bağdaşsa da, Japon kültüründe ölümü ifade etmektedir. Mor renk, geçmiş dönemlerde zor elde edilediği için ayrıcalıklarının temsili olarak kraliyet aileleri tarafından kullanılmıştır. Örnekteki gibi kültürel ve tarihsel istisnalar olsa da, renkler hakkında çeşitli evrensel genellemeler yapmak da mümkündür. Gelin bu genellemeleri tek tek ele alalım.


Renklerle Kaplı Bir Geçit

Siyah

Güç, disiplin, özgüven, hırs, ölüm, sabır, prestij, gizem


Beyaz

Saflık, temizlik, başarı, sağlık, maneviyat, kutsallık, teslimiyet


Kırmızı

Tutku, şiddet, aşk, önem, tehlike, şans


Turuncu

Yaratıcılık, önem, davet, eğlence, dostluk

Sarı

Mutluluk, enerji, umut, cesaret, zeka, coşku


Mavi

Sükunet, huzur, güven, sonsuzluk, sorumluluk, maneviyat

Yeşil

Yeni başlangıçlar, kıskançlık, doğa, denge, bolluk, onay


Mor

İçe dönüklük, korku, hayal gücü, asalet, gizem, duygusallık, sanat


Gri

İstikrar, sağlamlık, monotonluk, ciddiyet, sakinlik


Lacivert

Adalet, bilgelik, tarafsızlık, süreklilik, otorite


Kahverengi

Doğa, toprak, sağlamlık, bereket, güven, olgunluk

Renkler sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılır. Sıcak renkler genellikle coşku, heyecan, hız ve enerjiyi temsil eder. Soğuk renkler ise sakinlik, huzur, güven gibi duygular ile bağdaşır. Rengin parlaklığı/solukluğu da bağdaştığı duyguyu değiştirebilir.


Bir markanın kurumsal renkleri, verdiği hizmet gereği sıcak ya da soğuk renklerden oluşsa da, tasarımcılar genellikle markanın kurumsalında zıt renklerden de belli oranlarda faydalanır. Buna tasarımda sürpriz öğesi denir. Sürpriz hem renkle hem de biçimle yapılabilir. Çoğu zaman bir arada kullanılır. Amaç gözlemcinin dikkatini bir anlığına da olsa hakim biçimden uzaklaştırarak gözü tasarım üstünde gezinmeye zorlamaktır.

Soğuk Renkler


  • Mavi

  • Yeşil

  • Mor


Boyama Kalemleri

Sıcak Renkler


  • Sarı

  • Turuncu

  • Kırmızı


Turuncu & Kırmızı, Komşu Renk Armoni

Tasarımda renkler çoğu zaman tek başlarına kullanılmazlar. Tasarımcı markanın ana rengini belirledikten sonra, kurumsalda yer alacak diğer renkleri düşünmeye başlar. Çoğunlukla yaygın olarak kullanılan armonilerden faydalanır. Bunlardan en sık kullanılanları komşu renk, zıt renk ve ton armonidir. Komşu renk armoni kırmızı ve turuncu gibi renk skalasında yan yana yer alan renklerin kullanılması ile, zıt renk armoni mavi ve turuncu gibi zıt renklerin bir arada kullanılması ile olur. Ton armoni ise aynı renge siyah ve beyaz katarak elde edilir.


İyi bir tasarım, hangi rengin nerede ne kadar kullanılması gerektiğinin bilincinde bir tasarımcı tarafından yapılır. Konu markalar olduğunda renkleri estetik biçimde kullanmak da yeterli değildir. Önemli olan, o renkleri doğru hedef kitlesine hitap edebilecek biçimde kullanabilmektir.


Komşu Renk Armoniye Örnekler


Kırmızı - Turuncu

Turuncu - Sarı

Yeşil - Mavi

Mavi - Lacivert

Lacivert - Mor

Mor - Kırmızı


Zıt Renk Armoniye Örnekler


Turuncu - Mavi

Yeşil - Kırmızı

Mor - Sarı


Belli sektörlerde yaygın olarak kullanılan belli başlı renkler vardır. Örneğin sigorta şirketleri genellikle mavi rengi kullanır. Çünkü hedef kitlelerinin onlarda aradığı birinci özellik verdikleri hizmetin doğası gereği güvendir. Zaman zaman yeni yaratılan markalar kendi sektörlerindeki trendlere meydan okur. Bu sayede köklü şirketler arasında sıyrılıp pastadan pay almayı hedeflerler. İster güvenli yolu seçsin, ister riskli yolu, renk seçimleri bilinçli şekilde yapılmalı ve marka, sahip olduğu renkle bağdaşacak stratejiler izlemelidir.


Örnek Üstünden Gidelim


Aralcan Kocabey benimle iletişime geçip bir dans okulu açmayı planladığını söyledi ve benden bu okul için bir marka yaratmamı istedi. Bu okul çoğunlukla çocuklara hizmet verecek olsa da, hedef kitlesi aileleriydi. Pembe bir kurumsal kimlik fikriyle bana geldiler. Çünkü okul bale ağırlıklı ders vermeyi hedeflemekteydi ve bale ile en kolay bağdaşan renk pembeydi.


Bunun iyi bir fikir olmadığı konusunda kendisini bilgilendim. Pembe bir kurumsal kimlik yetişkinlere ve erkek çocuklarına hizmet verme imkanını büyük oranda sınırlıyordu. Farklı yaş gruplarından farklı cinsiyetlerden bireylere hitap edecek bir renk kullanmanın marka stratejileri yönünden daha doğru olduğunu açıkladım. Bunu yaparak aynı zamanda piyasadaki benzer bale okullarından ayrışabileceklerini de belirttim.


Indance dans okulu şu an başarıyla hizmet vermeyi sürdürüyor. Müşterilerinin hatrı sayılır bir kısmını yetişkinler ve erkek çocuklar oluşturuyor. Eğer pembe bir kurumsal kimlik kullanmayı tercih etselerdi hedef kitlelerini doğrudan yarıya indirmiş olacaklardı. Sahip oldukları başarının bir kısmını kurumsal renklerine borçlular.


Indance Dans Okulu Logosu

Belirli iş alanları & ürünlerde sıkça kullanılan kurumsal renkler


Otomotiv endüstrisi

Gümüş, mavi, kırmızı


İlaç endüstrisi

Mavi, turuncu, beyaz


Moda

Siyah


Yemek sektörü

Kırmızı, sarı


Sosyal medya uygulamaları

Mavi


Teknolojik ürünler

Mavi, beyaz


Kafeler

Kahverengi


Danışmanlık

Mavi, gri


Müzik ekipmanları

Turuncu


İnşaat makineleri

Turuncu


Şekerli yiyecekler

Mavi, pembe


Sonuç


Renk, marka stratejilerinde çok büyük bir öneme sahiptir. Marka yolculuğuna birlikte çıktığınız tasarım şirketi/kişi rengi ve diğer tasarım parametrelerini markanın lehine kullanabilecek donanımdaysa, marka yolculuğuna bir sıfır önde başlar.


"Yeni yaratılacak bir marka, yanlış ellere teslim edilemeyecek kadar büyük bir potansiyele sahiptir."

Efe Tuncay

bottom of page